Kinkhoest

Kinkhoest


Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en overgedragen via hoesten en niezen. Kinkhoest is niet gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn gevaccineerd.  Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. Door zwangere vrouwen tijdens het 3e trimester van de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie te geven, kunnen de pasgeborenen worden beschermd in de eerste maanden. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar je kindje. Je kind is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest. Naar verwachting worden de eerste prikken in de standaardzorg opgenomen en gegeven in het najaar van 2019. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen zelf een kinkhoestvaccinatie halen bij de huisarts of GGD. Deze vaccinatie is dan voor eigen kosten.
Kinkhoest kan ernstig verlopen voor pasgeborenen. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 pasgeborenen met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Kinderen worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Daardoor kunnen ze de ziekte krijgen in de eerste maanden na de geboorte.


Terug