GROW-Methode

GROW-Methode

De GROW-meting
We zijn gestart met een nieuwe methode om de groei van je kindje te volgen. Met deze nieuwe methode, die GROW-NL heet, kunnen we de groei van elk kindje individueel beoordelen. Kinderen die te klein zijn voor de zwangerschapsduur worden met deze methode beter opgespoord. Dit blijkt uit onderzoek in de landen waar ze al werken volgens deze methode.

Ongeveer 10% van de kinderen wordt te klein geboren. Het is een belangrijke taak van de verloskundige om een groeiachterstand tijdig op te merken, want kinderen met een groeiachterstand hebben een grotere kans op ziekte of zelfs sterfte.

Wat houdt de GROW-NL in?
De GROW-NL is een methode waarmee de groei van je kindje wordt bijgehouden in een geïndividualiseerde groeicurve. Dit betekent dat er voor iedere zwangere een persoonlijke groeicurve wordt aangemaakt, waarin rekening wordt gehouden met de lengte, het gewicht en de afkomst van de moeder en hoeveelste kind het is. Hierdoor wordt het mogelijk om te zien of de groei van je kindje afwijkt van het bij jouw zwangerschap te verwachten groeipatroon. Het optimale gewicht is namelijk voor elk kind anders.

Vanaf 26 weken zwangerschapsduur zullen wij iedere 2-3 weken uitwendig de lengte van je baarmoeder opmeten en dit invullen in je persoonlijke groeicurve. De groei van de baarmoeder is een goede maat voor de groei van je kindje. Dat wil zeggen dat als de baarmoeder normaal groeit, er geen zorgen zijn over de groei van je kindje. Wanneer de baarmoeder niet groeit volgens de lijnen van de grafiek, wordt een extra echo gemaakt om je kindje te meten en in te schatten hoeveel hij/zij op dat moment weegt. Dit geschatte gewicht wordt ingevuld in de grafiek.

Wat betekent dit voor jou?
Vanaf 26 weken starten we met de metingen. Tussen de metingen moet minimaal een tussenpose van twee weken zitten. Om de groei van de baarmoeder goed te kunnen meten, is het belangrijk dat dit niet door teveel verschillende verloskundigen gemeten wordt, gelukkig is dat bij ons geen probleem. De metingen mogen door maximaal twee verloskundigen worden gedaan. 
Een volle blaas kan de meting verstoren. Wij verzoeken je daarom om met een lege blaas naar de controle te komen. Dit betekent dat je maximaal 30 minuten voor de controle voor het laatst naar het toilet bent geweest.

www.deverloskundige.nl  (GROW)
www.deverloskundige.nl/Engels
www.deverloskundige.nl/Turks
www.deverloskundige.nl/Arabisch
www.deverloskundige.nl/Pools


Terug