Ramadan

Ramadan

In principe mag een zwangere zelf beslissen of ze wel of niet wilt vasten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben recht op een tijdelijke vrijstelling. Meedoen aan de Ramadan is niet verplicht als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wat kunnen de gevolgen zijn van meedoen aan de Ramadan?
Meedoen in de zwangerschap kan een negatief effect hebben op de gezondheid omdat je lichaam moet wennen om op andere tijdstippen voeding binnen te krijgen. Omdat er veel energie in voeding zit, krijg je deze energie nu minder binnen waardoor je eerder moe wordt. Ook kan je last krijgen van een slechtere concentratie en stemmingswisselingen. De Ramadan kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Doordat je minder, maar wel grotere maaltijden eet, kan dit een grote belasting zijn voor bijvoorbeeld het hart.

Welke klachten kunnen er optreden als je meedoet aan de Ramadan?
Als je vast kan er misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn of uitdroging optreden. Doordat je laat naar bed gaat, kort slaapt en minder energie hebt, kan dit zorgen voor vermoeidheid. Hoofdpijn kan ontstaan door weinig drinken en weinig koolhydraten. Door het weinig drinken is ook de kans op uitdroging groter. Kenmerken van uitdroging zijn: nauwelijks plassen, duizelig voelen of flauwvallen. Wanneer deze kenmerken optreden, is het advies om direct contact op te nemen met de verloskundige.

Adviezen tijdens de zwangerschap
Wij als verloskundigen vinden dat je zelf moet beslissen of je wel of niet mee gaat doen aan de Ramadan. Ons advies is om de volgende feiten mee te nemen in je beslissing. De eerste 12 weken van de zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje. In deze kwetsbare periode worden alle organen aangelegd en wordt het kindje gevormd. Na 12 weken vindt er voornamelijk alleen nog groei en rijping van de baby plaats. Ongeacht de zwangerschapsduur, neemt de baby alle nodige voedingstoffen en energie van jou. Probeer daarom tijdens Ramadan wat extra rust te nemen en let goed op dat je voldoende voedingstoffen en vocht binnen krijgt op de momenten dat je wel kunt eten.

Inname van voedsel, verdeeld over de dag, zorgt voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Tijdens de Ramadan eet je niet verdeeld over de hele dag, waardoor grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen optreden, die soms duizeligheid, een draaierig gevoel of flauwvallen tot gevolg hebben.

Vasten in de eerste drie maanden kan zorgen voor een lager geboortegewicht van je kindje. Vanwege het vasten kan het namelijk zijn dat het kindje te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Meestal schommelt het zwangerschapshormoon HCG in de eerste drie maanden, waardoor de zwangere vrouw vaak misselijk en vermoeid is. Meedoen aan de Ramadan is dan extra moeilijk.

Als je ervoor kiest om toch te vasten is het advies om goed te drinken en om ’s avonds niet te veel en gezond te eten. Hoe meer je eet des te meer energie het lichaam nodig heeft om dit te verwerken en des te groter de kans op lichamelijke klachten. Eet ’s avonds ook niet te vet en te veel kruiden. Hierdoor kun je last krijgen van je maag en darmen. De darmen hebben namelijk de hele dag gerust. W anneer je erg vet eet of iets met veel kruiden, kan dit zwaar vallen waardoor je buikpijn kunt krijgen. Eet wel een maaltijd, die gevarieerd en gezond is.

Als je vast is ’s morgens een flinke maaltijd wel goed. Hierdoor heb je overdag een minder hongergevoel. Ook wordt er geadviseerd om (extra) te bewegen tijdens de Ramadan. Doe dit het liefst niet te intensief. Hierdoor verlies je namelijk veel vocht en kun je duizelig worden en/of hoofdpijn krijgen. Realiseer dat als je nu niet vast omdat je zwanger bent, je volgend jaar tijdens Ramadan mogelijk borstvoeding geeft. Het inhalen van de gemiste dagen kan dan lastig zijn

Adviezen tijdens borstvoeding
Probeer zelf goed en gevarieerd te eten en drink voldoende. Leg je kindje ’s nachts zoveel mogelijk aan. Hierdoor kan het zijn dat je kindje overdag niet zo veel meer hoeft te drinken. Je kunt ook ’s nachts kolven en dat aan het einde van de dag geven.

Luister naar je lichaam én dat van je pasgeboren kindje!
En het laatste advies: luister naar je eigen lichaam. Voel je je goed? Is je kindje alert? Als je zwanger bent en twijfelt aan je gezondheid of je merkt dat je pasgeboren kindje zich niet lekker voelt, neem dan contact op met ons.


Terug